De unga mopsarna..

På den här sidan presenterar jag valpar och unga hundar som jag hoppas ska bli bra nog för min avel; på uppväxt kan man säga.

Under de två första åren är det mycket som sker och de unga hundarna kräver mer tid och individuell hantering och träning än de äldre hundarna. Jag är noga med att alla hundar får en egen stund med mig varje dag och att de självklart vet var de heter. Det kan vara så enkelt att en enskild hund får all uppmärksamhet och sitta i knät i en stund.

Att en eller två får koppel på sig och följa med när jag fyller på vatten i hästarnas hagar. perfekt tillfälle att träna lite hästsäkerhet.

Mina mopsar får inte gå in i hagarna till får, kor eller hästar. De yngre har förtur på att följa med på alla små ärenden, det gäller att ta tillvara tillfällen till träning.

Lantmännen har massor av bra miljöer när man letar efter rätt sorts virke, bara tio minuter på en brädgård är en upplevelse för en valp.

Mopsen är oftast orädd av naturen, men det är viktigt för mig att hundarna vill umgås med mig och jag vill skapa ett starkt band till varje hund.

Under besöken i olika miljöer har jag möjlighet att utvärdera de olika hundarnas temperament och ser deras utveckling tydligare än hemma.

För mig är det viktigt att träna på att hunden vill titta på mig och att den tar kontakt. Mina hundar får inte rusa varje gång jag öppnar en dörr eller grind. Stanna vill jag att de ska kunna. De äldre kan (men lyssnar inte alltid), de unga lär sig genom att jag gör det, går in och ut genom grindar utan att de får följa med. Enkelt att lära dem det och massor med annat, om de tittar på mig och om jag är fokuserad.

Mopsen är en hund som vill vara nära, de vill vara med i tv-soffan, gärna i sängen med. Mina hundar är med i soffan och turas om att sova i sängen, 6-7 st åt gången. De har blivit en vana för dem och de hundar som jag inte kallar på vid läggdags sover lugnt kvar i korgarna.

Att sova med hundarna är ytterligare ett sätt att stärka banden till hundarna.